decembrie 02, 2012

Copilul + curatenia

Photobucket
Nu te intreba (oare) de ce la adolescenta camera copilului tau arata ca dupa o tornada. Daca nu il deprinzi cu ordinea de mic, nu ai dreptul sa ai vreo asteptare de la el.
Am primit cateva solicitari pentru aceasta postare si iata-ma cu ea nefinalizata de mai bine de 2 saptamani.... Pentru inceput retineti azi (si intotdeauna) faptul ca fie ei baieti sau fete, tot copii sunt! si mult prea putini au acea inclinatie genetica de a fi ordonati, deranjati cand lucrurile nu sunt puse la loc sau jucariile insirate pe podea iti impiedica pasul.


Revenind la subiect, doar Tu ca parinte ai datoria intr-ale curateniei impartita in 2 puncte fixe:

1. Sa ii fii model (adica nu ii cere sa gasesti hainele in dulap cand ale tale sunt pe spatarul scaunului in teancuri)
2. Sa-i oferi idei/solutii/variante (nu te astepta sa stie singur (asa din senin) ce are de facut!)

De la mama care candva avea un cos mare textil unde toate erau aruncate, la mama care a ajuns sa aibe si cosul textil si inca alte 2 cutii de plastic ikea cu tot la fel de multe lucruri aruncate - am ajuns mama careia i s-au deschis ochii, am facut schimbari + mi-am dat seama rapid de beneficii. Iata mai jos o serie de sfaturi pe care noi le aplicam. Sunt usor de urmat, usor de retinut si au efecte pe termen mult prea lung decat mi-am imaginat vreodata.

  • Cutii/cosulete de depozitare, organizate pe categorii! . In camera baietilor avem 3 ladite in dotare: una contine orice vehicul cu roti - si chiar asa am denumit eticheta de pe ladita - a doua continea - orice ce este fara roti (adica figurine de tot soil si felul, bile etc) , iar a treia continea plusuri mici (da, baietii mei inca se mai joaca cu asfel de jucarioare :). Exemplul oferit nu este deloc unul de tip sablon, cutiile de depozitare se pot organiza in modul potrivit fiecarui copil. In dressingul pe care il avem in camera lor, mai avem alte cutii de depozitare: cu jocuri diferite (carti, puzzle, jocuri de memorie etc) alta cu plastelina si accesorii de bucatarioara, ultima cu lucruri care ne folosesc la lucrul manual (abtibilde, sclipici, hartii colorate etc). Ideea cutiilor de depozitare cu capac, este de mare importanta, spatiul este vizibil mai ''aerisit'' si ordinea este usor de pus in practica!
  • Etichetati cutiile de depozitare: fie un abtibild de tip eticheta caiet scolar, un dreptunghi din coala colorata ,sau pentru micutii care inca nu sunt prieteni cu literele - o poza sau un desen facut de manuta copilului care sa sugereze ce anume va fi depozitat in cutia respectiva.
  • Scapa de Multitudinea de jucarii - majoritatea ne confruntam cu munti de masinute sau papusi, plusuri sau alte maruntisuri. Aici avem mai multe variante: le donam unei case de copii, le oferim cuiva mai nevoias, le vindem in targuri si cu banutii castigati cumparam altele, sau cea mai nefericita varianta le tinem prin camera.... Aici vorbesc despre jucariile care nu mai prezinta interes. Dar ce facem cu cele care sunt prezente in incapere, sunt in cantitati masive, si pentru ca sunt atat de numeroase, copilul este practic in imposibilitatea de a se juca/ ale vedea pe toate? Aplicati Metoda 6 luni!
  • Metoda 6 luni este un mod extrem de util de a gestiona jucariile micutului. Numarati jucariile existente, numarul total impartiti la 2. Sa luam un exemplu, sa presupunem ca aveti un total de 97 de jucarioare. Divizarea lor ajunge la 48.5 - rotunjim fie la 48 fie la 49. Voi alegeti :). Asta inseamna ca un numar de 48 de jucarii raman si cealalta parte pleaca intr-un sac menajer sau cutie (in debara, camara, pivinita sau boxa de bloc). Revederea va fi peste 6 luni si credeti-ma pe cuvant e ca si cum reapare craciunul in duplicat! Veti fi f. incantati si de metoda, si de reactia copilului la revederea oricarui obiect din recipientul ''calator''. Il ajutati sa pretuiasca ceea ce ii ramane, sa acorde atentie, curatenia va fi mult mai usor de realizat iar muntele de jucarii din perioada de joaca de peste zi se injumatateste! Merita sa incercati! Aceeasi metoda puteti sa o aplicati in dreptul cartilor/revistelor.
  • Cartile saptamanii - e metoda cea mai simpla de a aduce in atentia copillului lectura. Asa cum exista putini copii care sunt predispusi la ordine, cam tot la fel de mic e si numarul celor care sunt inclinati spre slovele sau pozele din carti. Nu te astepta , cu alte cuvinte, sa ia zilnic in mana o carte si sa nu il poti dezlipi de ea. Intr-o lume moderna cu ''ecrane care ofera totul in fata ochilor fara depunere de efort'' sa iti indrepti copilul spre lectura e doar datoria TA! Zilnic aloca un timp in functie de varsta copilului. In cazul nostru este un timp de jumatate de ora - care aproape mereu creste, caci odata pornit spre cunoastere, cu greu se mai poate opri la timpul fixat. Dar sa revenim la metoda amintita. Daca sunteti printre acei parinti care umplu rafturile copiilor cu carti si carticele, sa nu va asteptati ca zarind cotoarele inghesuite sa aibe atractia de a alege una dintre ele, doar din proprie initiativa. Aici intervine metoda de mai sus: alege 3-5 carti impreuna cu copilul si aseaza-le intr-un loc vizibil si la indemana din camera. Sunt mai multe sanse daca le va vedea in fata ochiilor in timpul zilei, sa prezinte un interes in plus fata de acel timp alocat lecturii.
  • Imbracamintea . Dulapul sau dressingul trebuie sa fie accesibil copilului, mai precis sa ajunga la orice rafturi sau la bara cu umerase. Daca nu este posibil acest lucru, creati un spatiu/coltisor in care copilul sa puna hainele asa cum reuseste el mai bine, bineinteles cu scopul de a nu mai fi aruncate prin camera, si urmand ca unul dintre parinti sa le puna in locurile potrivite, mai tarziu. Atentie mare: sa nu ajunga sa ramana acolo zile intregi.
  • Praful. Inamicul meu personal numarul unu din intreaga noastra locuinta. Il stergi azi, il intalnesti poimaine sau in putin mai scurt timp. Iata ce truc am aplicat noi. Servetele umede de unica folosinta! Va recomand cele din marca TIP, le gasiti in magazinele real hypermarket, la un pret sub 4 lei, sunt antibacteriene sunt suficiente, ieftine si ajung pe termen destul de lung. Nu sunt adepta carpelor de praf si nici a lavetelor, deseori acestea refolosite au un miros aparte si consider ca nu sunt nici igienice. Copilul va fi incantat sa le foloseasca si fiind albe ii permit sa vizualizeze ce si cata mizerie a eliminat :)
  • Pastrati simpla camera copiilor: un pat, un birou, dulap sau biblioteca sunt suficiente. nu incarcati spatiul cu lucruri inutile, fie chiar si cu plante sau postere pe pereti. Pastrati simplitatea si spatiul va fi ''aerisit vizual'' , accesibil copilului si mult mai usor de organizat.

16 comentarii:

Unknown spunea...

Si eu am facut curatenie drastica intre jucarii, fiecare joc (tip lego, suruburi si piulite, puzzles etc.) le-ampus in cate o cutie si le-am asezat sub cheie. Nu le mai pun la indemana decat cateva. Dar o se la schimb mai des de 6 luni caci ai mei se si plioctisesc mai repede. In plus, am inceput sa-l pun la sfarsitul zilei, inainte de culcare, pe cel mare, de trei ani, sa le stranga de peste tot si sa le puna la loc. Deocamdata merge....cu hopuri dar micutul a inceput sa se invete. Foarte bune toate ideile tale, le voi prelua si eu:))))))))))

Unknown spunea...

Multumesc de articol Doriana. Am sa aplic cateva idei de aici am sa iti scriu ce a iesit! O zi frumoasa

M, E + D spunea...

intr-adevar laura, celor mici li se pot schimba la intervale mai mici. si eu am 2 baieti un pic mai maricei, deocamdata noua ne merge metoda asta de timp mai indelungat :D. Foarte bine ca il pui pe cel mare la strans!
ma bucur ca ti-am descoperit si eu blogurile :*

M, E + D spunea...

bine ai revenit monica! astept raspuns curand. sa ai si tu o zi faina dar si linistita :*

naomi spunea...

Am aplicat si eu cele descrise mai sus si este mult mai bine! Doar cea cu cartile saptamanii nu am folosit-o...si mi se pare chiar faina! Cred ca fetele vor fi incantate de idee! Si cred ca aceasta idee o voi extinde si la jocuri de tot tipul! Multumim Doriana!

MSe spunea...

Eu nu am cutiute, dar folosesc galetile cu capac de la lavabil pentru jucariile tip lego, sau cuburi de construit...tot asa puse pe categorii...iar plusurile si jucariile "sunatoare" am pus in ladite de plastic(puse una peste alta), ce am primit gratis de la un magazin Profi...imi place ideea pt carti...o sa las numai 2-3 afara. Si ai mare dreptate, cel mai bine ii invatam prin exemplul personal...eu vad cum fetele ma imita deja, chiar si in joaca lor.

M, E + D spunea...

cu mare placere! pot fi cartile zilei, depinde cum va pica mai bine, personalizat familiei :)

M, E + D spunea...

mse, cand vine vremea o sa va fie drag sa etichetati impreuna. iti recomand sa aplici si metoda de 6 luni, iti va fi si tie mai usor la strans, caci deocamdata tu faci curetenia micutelor :)

naomi spunea...

Am strans cred ca 80% din jucarii si le-am lasat restul tot in cutiile care le-au avut, am strans cartile si le-am lasat cele 4 carti ale saptamanii, plu cate 3 puzzl-uri si un joc! Si vreau sa spun ca sunt chiar incantate ca saptamana asta le au doar oe acestea! Cu ocazia asta pastrez si curatenie, nu mai stau cu gura pe ele, studiaza cu mai mare atentie o carte! Uite ca mesajul tau doriana m-a ajutat sa imi fac curaj sa fac curat ieri prin jucarii si carti! Si e mult mai bine! Pupic!

M, E + D spunea...

iti dai seama ca nu pot decat sa ma bucur cand aud de vesti bune :*
asa-i ca e mare diferenta, vizual vorbind? :)
sa va tineti de Organizare!
D.

MSe spunea...

In sfarsit am reusit sa impart jucariile, numai ca eu am impartit in trei, si nu o sa las deocamdata 6 luni, ca se plictisesc mai repede...dar imi place ca am mai mult loc in camera...mersi de idee

M, E + D spunea...

de ce in 3 emese? cu mare mare placere ;)!

MSe spunea...

erau prea multe:))

Antonia spunea...

Ah, noi am scapat de multe jucarii, copii mei mai mari nu mai au nevoie decat de cateva masinute, iar fetita este ordonata cu camera ei.Voi incerca varianta cu cartile, am nevoie de o varianta ptr copiii mei mari...

Roxana spunea...

Foarte bune sfaturile! Si eu am sortat jucariile, multe am dat, cele pastrate le-am pus frumos in cutii, masinutele intr-o cutie,animalutele intr-o cutie, formele si plastilina intr-o cutie si celelalte jucarii in alta cutie. Jocurile le tinem in dulap separat. Numarul de jucarii lasate la indemana e sub 50. Asa cum ma asteptam, jucariile sunt mult mai apreciate, iar curatenia se intretine mult mai usor. Dupa o perioada, inca nu m-am hotarat la intervalul de timp, voi roti jucariile.
A, inca ceva, pentru fiecare jucarie primita, scoatem una afara. Asa putem mentine echilibrul, altfel ne vor da jucariile afara din casa :))

M, E + D spunea...

buna ideea cu jucaria afara! ;)