martie 20, 2013

Invata-l pe copil sa respecte Planeta/Natura

Chiar azi am mustruluit un amic al baietilor care tacticos isi moflaia cornul cu ciocolata in timp ce ambalajul ii zacea cocolos la picioare, acolo,  pe trotuarul parcului. Atunci , instant Cristi ''si-a auzit urechilor'' prima lectie aplicata a dragostei pentru natura, pentru ca sinceritatea lui ne-a cucerit cand ochii si gurita au admis necunoasterea gravitatii faptei.
- N-am stiut!
Asadar, TU fii un exemplu pentru copilul tau:

1. Invata-l de mic sa nu arunce nimic pe jos. (indiferent daca e vazut sau nu de cineva)
Lipsa unui cos de gunoi nu este o motivatie. ''Gunoiul'' poate fi transportat chiar si in mana pana la gasirea unui tomberon. 
2. Reciclati 
Am implinit fix 3 ani de reciclare zilnica (plastic, hartie, carton, sticla). Pana si cel mai mic bon. 
 A devenit un reflex. :)
3. Explorati natura in familie.
Rare sunt locatiile unde nu dai de un coltisor de relax, un parc, o padurice, malul unei ape. Cautati zonele linistite unde puteti sesiza sunetul pasarelelor sau fonsetul frunzelor. O binecuvantare pentru minte!
4. Prezinta-i diversitatea plantelor/verdeturilor/legumelor
De mic lasati-l sa simta gustul lor, sa faca diferenta intre textura si miros. Cu putin exercitiu un copilas  poate deosebi usor o frunza de patrunjel de una de telina. Cercetati si diversitatea florilor, a plantelor cu felurite soiuri de frunze. Explicati cat de creativ a fost Dumnezeu, in multitudinea de culori, forme si arome.
5. Explica-i importanta vegetatiei pentru planeta. O floare poate fi admirata si nu neaparat rupta.Un copac poate fi salvat de la taiere. Si sursa noastra de oxigen, pastrata!
6. Indeamna-l sa petreaca zilnic un timp in aer liber. Un timp mult mai indelungat decat cel petrecut in fata unui ecran.
7. Protejati padurile si apele, lasati totul curat in urma voastra 
Nu zgariati coaja copacilor. Nu aruncati gunoaie dupa un picnic (nici daca le ascundeti)
8.Petreceti timp cu animalele
Copiii invata responsabilitatea si compasiunea din timpul petrecut alaturi de ele. Ei invata sa respecte fiintele vii printr-o simpla conexiune cu animalele.
9. Respectati si micile vietati.
Nu ingaduiti copilasului sa striveasca in joaca gandaceii din parc. Nici sa calce multitudinea furnicilor ,sa smulga aripile unei albine ori sa stearga puful de pe aripioarele unui fluture prins in capcana.

* Gradinariti impreuna.
Daca locuiti la bloc plantati un mix de flori intr-o jardiniera. Sau cimbru ori marar intr-un ghiveci simplu. Urmariti-le evolutia,
* Lasati-l sa se murdareasca, sa topaie cu picioarele in baltoace, sa simta pe piele o ploaie calda de vara. 

La inceput Dumnezeu ne-a creat Pamantul un loc mai mult decat minunat, respectul pe care il aratam planetei este acelasi pe care il aratam Creatorului ei.

Apoi Dumnezeu a zis: "Sa dea pamantul verdeata, iarba cu samanta, pomi roditori, care sa faca rod dupa soiul lor si care sa aiba in ei samanta lor pe pamant." Si asa a fost. (Fac.1:11)

 photo PicMonkeyCollage_zpsa32fd530.jpg

3 comentarii:

carmen spunea...

trist...

Anonim spunea...

ce poze frumoase!

Copilul crescut de un singur parinte spunea...

Foarte buna initiativa de reciclare, cu atat mai mult cand este creativa!
Multumesc pentru in formatii!
Succes!