mai 26, 2012

{Roadele Duhului Sfant - Bunatatea}

Introducerea , instructiuni carticica si despre Dragoste - click aici. Sunt iarasi intarziata si iarasi pe graba, am reusit sa continuam carticica si sa discutam despre Bunatate.In abordarea noastra a roadelor nici nu am respectat ordinea din versetul de baza (Galateni 5:22,23) si nici nu avem cifrele drepte ori corecte. Musai de luat in vedere faptul ca orice proiect din acest blog este creat de copii prescolari, cand e vorba de ceva de scris - ii acordam meritele numai lui Albert (cunoscut ca si Marco) si el tot prescolarel :).
Photobucket

2- Bunatatea


„Domnule”, se adresa batranul unui tinerel ce statea pe o banca in sala de asteptare a garii. „Puteti sa-mi spuneti cand pleaca trenul spre …”

Nici nu apuca sa spuna numele statiei care-l interesa ca tanarul se uita furios la el si-i spuse pe un ton rece: „Exista birou de informatii, domnule! Sper ca nu ma vei intreba tot pe mine unde este”. Apoi continua sa-si studieze ziarul ce-l avea in fata.
Batranul il privi trist si se departa incet nestiind incotro sa mearga. Dar in momentul urmator simti ca cineva il prinde de brat. Batranul se sperie, se trase putin inapoi si privi mirat. Un baietel care putea sa fi avut 12 sau 13 ani ii zambi. Apoi ii spuse pe un ton calm: „Domnule, pot sa te ajut?”
„Cu ce ma poti ajuta tu, baiete. Nu esti chiar atat de mare”.
„Pot sa te conduc la biroul de informatii, domnule, si daca vrei iti ajut si la bagaj”.
Batranul il privi nedumerit. Într-adevar geamantanul sau era destul de greu dar se temea ca nu cumva acest pusti indraznet sa fuga cu bagaj cu tot.
„Stii ceva baiete, prefer sa-l car singur. Atatea se intampla in ziua de azi ca-ti este si frica sa apelezi la cineva”.
„Stiu domnule, ii spuse copilul fara sa se supere. Eu vreau doar sa te ajut. Daca n-ai incredere voi merge incet alaturi de dumneata, pana la biroul de informatii”.
„Se descurca singur” bombani tanarul ce-si citea ziarul asezat pe banca; “nu vezi ca face si mofturi”.
Copilul se facu ca nu aude si porni alaturi de barbatul in varsta spre biroul de informatii. Aici merse in fata si se adresa doamnei de la ghiseu:
„Domnul doreste sa va intrebe ceva. Îl puteti servi?”
Din discutia purtata de batran si doamna de la biroul de informatii copilul afla ca vor calatori impreuna. Atunci el se oferi sa-l ajute sa urce in tren.
„Scuza-ma ca n-am avut incredere in tine, copile”, spuse batranul batandu-l prieteneste pe umar. „Sper ca ma intelegi. În lumea asta nu mai ai incredere in nimeni”.
„Nici o problema”, spuse baiatul politicos. „Într-adevar in ziua de azi este normal sa te temi”.
Dupa ce trenul a sosit si cei doi s-au asezat confortabil in compartiment, batranul a dorit sa stie mai multe despre acest copil „bine crescut”.
„Ce sunt parintii tai?” s-a interesat el.
„Eu nu am decat mama”, spuse copilul trist. „Tata ne-a parasit si nu stim nimic despre el de mai bine de un an. Eu si fratele meu mai mic locuim cu mama”. Apoi banuind parca de motivul pentru care batranul doreste amanunte despre situatia sa, continua: „Mama a devenit crestina cu patru sau cinci ani in urma. Ea ne spune si noua ca Domnul Isus a fost bun si amabil, ca facea bine oricui fara sa pretinda rasplata. Noi, copii, o iubim foarte mult pe mama si ne place sa o ascultam si sa-L imitam pe Domnul Hristos. Tata insa nu dorea sa auda de asa ceva. El spunea ca-n viata trebuie sa fii smecher ca sa te descurci. Prin smecher el intelegea mincinos, hot, obraznic…”
„si ce te face sa nu fii de acord cu el?” intreba batranul.
„Bunatatea mamei”, raspunse copilul fara sa se gandeasca prea mult. „Daca tata mi-ar fi spus cum trebuie sa fiu si ar fi fost bun, totodata, poate ca l-as fi urmat pe el. Dar tata se purta asa de rau cu noi… Mama in schimb este intelegatoare, lasa multe de la ea, numai ca sa fie pace. Eu vreau sa fiu ca mama”.
Cuvintele baiatului au avut un efect deosebit asupra batranului. si el era crestin dar nu punea atata accent pe gesturile de bunatate. De teama sa nu fie ironizat se purta obisnuit, asa cum se practica in lume.
Acum, cand un copil ii predase o lectie practica de bunatate, apoi una teoretica, el se simtea dator sa le primeasca.

Photobucket

2 comentarii:

lucia spunea...

unde ai gasit pungi alimentare din acestea?

Doriana L. Stana spunea...

se gasesc la selgros la set!